Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
【HK Express男體盛】男體盛物化男性?
關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT Friendly

香港快運官方 Facebook 上星期五(12號)出咗個宣傳 post,有得贏機票,engagement 似乎相當好——目測近期佢哋出嘅 post 冇一個有咁多 engagement。不過反應當然分好多種,今次宣傳咁好反應,唔多唔少因為好多港男走去鬧。

[Image: 4084c9c8da86ab5769141990d1fff9b9.jpg]
鬧乜?要贏機票就要睇片答問題。條片疑似係「男體盛」(佢哋宣傳都話係「人體盛」),估下片中赤裸男模身上壽司總重量有幾多。隨片附送兩位疑似港女嘅飢渴食相,配合「有食唔食罪大惡嘅」嘅主題。相信讀者都知咩係「女體盛」,咁「男體盛」都係同一回事。係,男女平等嘛,所以咪平等地會畀人鬧咯。
[Image: 1421143879_42d7.jpg]
女體盛呢樣嘢,你鍾唔鍾意都好,明顯係偏離現今普世社會價值,基本上搞親都畀人鬧。鬧乜?當然唔係好唔好食衞唔衞生,反正去食嘅應該唔會介意,鬧嘅十居其九係女權份子。舊年 10 月香港先有間餐廳想搞「女體盛」表演,結果當然畀女權份子鬧爆,話貶低女性物化女性性別歧視等等品味低等等(我好奇怪,原來「品味低」都有得投訴)。
餐廳後來澄清大家「誤會」,模特兒會着比堅尼,而且食物只係擺設,唔會有得食落肚。吾友就話「咁仲衰!更加要鬧!」本城唔識尊重日本人傳統?日本仲有冇女體盛我唔知,相信係有的,但我冇見過。肯定嘅係搞嘅都要偷偷地,之前有幾單報咗出嚟,一係畀人鬧到要取消,一係畀人拉。
咁如果女體盛係物化女性,何解男體盛唔係物化男性呢?點講都唔通。
[Image: 640_1e8a12857b0eb45f9d653d9560d51e3a.jpg]
不過事實係,我睇 Facebook 留言,女嘅,絶大多數係「正常留言」,即係估壽司幾重,冇人出嚟話「物化男性」,更冇人鬧爆話要杯葛。
男嘅呢?就出嚟鬧物化男性,都好多人讚好(主要都係男人自己圍爐),相映成趣。
[Image: bigposter-20160509150720NuCpJc.jpg-300poster]
利申:本人上個月先坐過香港快運,亦絶對唔介意再坐(最緊要夠平)。本人絶無意批評香港快運點傷害港男感情,更冇打算講咩「關公災難」。首先,呢個詞比「KOL」更濫。第二,反正港男夠大量,唔會搞咩杯葛,夠平嘅下次大家又搶過。第三,其實快運都大把「災難」,多一單唔多啦,最緊要之後你照坐。
而我亦好相信,鬧嘅男性,其實真係冇幾多個覺得好冒犯或好介意。佢哋嘅不滿,明顯係嚟自女權份子嘅雙重標準。平時乜都鬧物化女性乜都話歧視,同樣情況主角換轉係男人就梗冇問題。呢種伸縮良心尺,先最令人憤怒。
事實上,古語有云,雙重標準先係唯一普世標準。女權份子兩把尺,大把例子。女性雜誌 Cosmopolitan,曾經出過文講《Confirmed: Men who objectify women are effing horrible》,物化女性嘅男人好 X 恐怖,肯定係。但另一方面,奧運會前,佢又出文講《36 Summer Olympic bulges that deserve gold》,研究各國男運動員褲下突出的小鳥。你可以想像一份普通男人雜誌品評「奧運 36 對金牌好波」而唔畀人鬧爆嗎?更不用講 Cosmopolitan 係自打嘴巴,我估男人雜誌唔會出文講「物化男性嘅女人好X恐怖」。

另一例子?當然係主流,女性參加嘅選美(以下簡稱「選美」)。眾所周知,選美係女權份子睇唔順眼嘅重災區,特別係泳裝環節,以及報佳麗嘅三圍。似乎有人認為選美應該測 IQ,應該問下佳麗對博科聖地有乜睇法,或者認為哥德巴赫猜想(Goldbach's conjecture)係咪真的。但重點不在此,重點係,不如睇埋港男選舉?
如果話選美係侮辱女性,咁我諗港男選舉直頭係赤裸凌遲男性。有冇咁誇?請留意下,港男選舉往往只係得女人做評判,早幾屆甚至只係得女觀眾,甚至司儀都只得女人。換着選美得成班男人?女權份子又唔高興了。港男選舉仲有濕身環節,女評判仲要尖叫甚至摸下參賽者,港男仲會表演震波之類,你估下選美可唔可以咁?叫乜乜 BB 着三點式泳衣出嚟濕身,然後在乜乜總理面前跳幾下再摸下,聽日就鏟平你個電視台呀。但我從冇聽過女權份子話港男選舉物化男性,唏放鬆啲啦,不過一個 show 之嘛,咁都咁大反應你係咪男人嚟?此乃雙重標準。

[Image: CruNY82UIAAlPt4.jpg]
但,正如上面所講,其實港男一般好大量。我認識嘅港男其實冇乜邊個覺得港男選舉侮辱男性,正如佢哋亦唔覺得選美侮辱女性。之所以咁多人出嚟嘈,係因為女權份子嘅雙重標準。
關於女權份子/女性主義(兩者當然唔係完全一樣)的雙重標準,要講就可以寫幾十篇文。
但我聽過最貼地嘅評論,係出自一位女性朋友。佢話女性主義就好似原教旨共產主義咁——年少接觸時真係覺得好偉大,因為係萬能嘅,一切嘅錯都係嚟自男人/資本家嘅剝削。但到出嚟社會打滾咁大,四十歲人,仲真心信呢啲嘢?
有人話 I don't hate god, I hate his fan club,我諗好多港男都會諗「女性主義我都仲接受到,但某啲信徒真係好惡頂」。

Reply
哇 樓主意見真精闢 一針見血
Reply
Actually, I quite enjoy that if I could be the plate.
Reply
唔知幾時到香港有呢
Reply
直接食男人啦
Reply
Bad taste for the marketing staff
Reply
So attractive to me
Reply
其實我覺得蠻噁心的
Reply
香港有男體盛?
Reply
正 我想試下
Reply

Jack'd - Gay Dating [ジャックト]

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)

Top 20 Asia LGBT

關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT FriendlyContact Us 聯絡我們 http://hkgay.net
Contact Us 聯絡我們 http://hkgay.netKarto會客室, LGBTQ中文, LGBTQ華人