Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
<<我們都活在謊言之中>> 幸福要爭取......
關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT Friendly

"我曾經好愛一個人,追求左佢好多年。預先講定個結局: 我同佢最後冇一齊到,但係認識佢係我成長既關鍵佢叫做S, 現時應該做緊出版社既工作。S係一位文人,好斯文,講野細細聲,好有夢想,好乖,好得人鍾意。雖然佢成日話自己好多缺點,叫我唔好晒時間追佢,但係我眼中,呢d都係佢可愛既地方。我承認,直到依家,我仲好愛佢。我追左佢大約7年,雖然講就話7年,但其實中間係有斷左聯絡。冇聯絡既原因好簡單: 因為佢同左第二個一齊,即使佢想同我保持朋友關係,但我實在接受唔到,睇住深愛既佢同另一個人恩愛,當時,我選擇離開。直到近年,我忽然搵返S, 想問下佢近況。

我以為自己放低左,仲一心諗住以朋友既角度去關心佢,可惜我對佢依然有情。一係就唔傾,一傾我就忍唔住,所以我又再次追求佢。咁多年黎,S最大既轉變就係成功投身自己喜愛既行業,做跟文字相關既工作。我睇返自己,到底過左一個乜野人生? 身邊一個二個朋友都大學畢業,有d結左婚,mb fd就個個搵到真愛,而我...相比之下簡直係一無是處。或者我只係高攀緊S, 我根本就配唔起佢。但係,我真係好愛佢。所以,當S同我講佢依家單身既時候,我立刻積極進攻。我做左好多野,因為佢鍾意睇戲,所以一有新戲上畫就會約佢,但係明明套戲今日先上,佢都可以答我睇左,可能佢係睇優先場掛;

因為S份工由朝做到晚,所以當佢晚飯冇飯腳就會call我,我一定到,佢食完就會返返公司; 我仲記得佢生日,會diy禮物送比佢,寫一句好童話既歌詞係上面,希望佢明白,希望佢會揀我; 佢同我講佢想學結他,下一秒我就幫佢搵朋友教佢; 佢話想學美容,我就將朋友開既美容班notes印比佢; 只要佢一句,我就即刻去見佢...係,我都知自己做左佢隻兵,但我愛佢,所以我心甘情願...有一晚接近凌晨,S同我講佢係我屋企附近,因為家住新界,離公司太遠,而佢有一位同事兼朋友住我果頭,話可以比佢借宿,方便第二日返工。S想返去之前見我,想我陪佢食宵夜,我當然又二話不說飛出去搵佢。

果一晚,係我既轉捩點,因為已經又追左佢一段日子,計埋前面果幾次,大大話話都有7年,如果佢真係覺得我好,為我對佢既付出而感動過,佢應該會同我一齊,所以當食完野,傾完計,散完步,我送完佢返朋友屋企之後,我直接係whatsap度問佢...""你可以同我一齊嗎? 其實咁多年,你知我一直冇變過,我都係咁鍾意你.... 我會對你好好,會保護你,會陪係你身邊,所以,你可以比個機會我嗎?""S睇完呢個mg之後,隔左好耐,send左一隻字比我: sorry雖然我早就知道個答案會係咁,但我都想問清楚: ""其實,你係咪唔鍾意我? 因為我高攀唔起你嗎? 因為我外表唔係你鍾意既類型?""我想知自己被判死刑既原因S答我: 未去到鍾意,不過唔討厭...寫到呢度,我忍唔住合埋雙眼,因為我又再一次忍唔住為佢而喊。我覺得惋惜,覺得自己好蠢好傻,傻到想佢同情我,想佢因為同情可憐我而同我一齊。

但我始終都要接受現實...果一晚,佢返左""男朋友""屋企,係佢男朋友隔離同我send mg, 再一次拒絕我。即使我明明知道呢個事實,但愛情令我盲目,我選擇欺騙自己,接受佢既謊言...雖然我受傷了,但咁又如何,這是我自找的。因為我們都活在謊言之中...但只有呢樣野係最真實,S,我愛你,直到依家,直到以後,即使我對你毫無價值可言...我依然愛著你..."
Reply
Take care bro
Reply
很值得分享的文章
Reply
好感動唷 Sad
Reply
【HEHE!講呢D】健碩猛男教煮野?:
Reply
加油 支持你
Reply
Add oil ,support u
Reply
加油.支持你 Shy
Reply
支持你。。
Reply
Add oil..
Reply

Jack'd - Gay Dating [ジャックト]

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)

Top 20 Asia LGBT

關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT FriendlyContact Us 聯絡我們 http://hkgay.net
Contact Us 聯絡我們 http://hkgay.netKarto會客室, LGBTQ中文, LGBTQ華人