Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 4 Average
【心理追兇】羅浩銘為了亡父的承諾 將一生奉獻給演戲
關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT Friendly

[Image: QYIqa746trNKFP3DjpkO7blWjuHRFx-HbrzJuG68ybg?v=w1920]羅浩銘雖然拍唔少電視,不過而家主力都係幫TVB拍劇。(林迅景攝) 
初初由TVB節目《功夫新星》出道,一直都在劇中擔當一些不起眼,甚至是「大舊衰」的角色。羅浩銘因一身健碩的造型,加上自少打功夫大,自然成為了動作演員,亦因此出演的角色開始被定型。但原來一位剛陽味的猛男心底也有著一夥想做文戲的心:「其實我係好想做文戲,我覺得動作或者功夫嚟講喺演戲入面係一種雙刃劍,有啲人會因為動作場面記得你,但亦會因為咁而限制咗人哋覺得我只係適合做動作。觀眾或者導演就唔會有機會睇到呢一方面嘅你,或者可能會做得好差,但係連做得差嘅機會都無。」但會發光的珍珠無論你用多少禾稈草也蓋掩不住他的光芒,終於在《危城》這部戲裡面擔當一名比較文戲的角色,能夠與劉青雲、廖啟智、袁泉等等好戲之人對戲,他們亦會抽時間教阿Ken怎樣去飾演古代的文人角色,因此獲益良多。
[Image: 0h_I9UPXhrVGj-ZVWsgca3u7YaRP5QZnJQLENCUCxDQ?v=w1920]雖然大大隻隻,不過原來Ken最想做文戲。(黃梓恒攝) 

[Image: 406XVLCME0kDvB4dh0cnV4nBvYNxtEofs_p9CbP6fQk?v=w1920]當年在TVB參加《功夫新星》的片段。(TVB網站) 
形象被定型,其實Ken並不是只會一味拳拳腳腳的動作人,他畢業溫哥華西門菲莎大學,修讀犯罪學的他說如果有機會,最想做一個律師的角色。在入行之前曾經有學校收了他讀法律系,但最終都選擇了自己的理想。不過在這個理想的路上也有出現過一些搞笑片段,曾經有一位Pa找他出演一個角色,不過就有講英文的場面,PA(助理編導)怕他不會說,Ken回想:「咁我畀晒CV公司,以為公司會知道晒我啲嘢,嗰刻我心諗死喇,會唔會係好難嗰啲投術性詞語。咁我就叫佢Send畀我睇下先喇,點知原來係一個酒店服務員要講一句hello how do you do,果刻我真係好難過,我堂堂一個大學生喺加拿大住咗十幾年,你竟然問我識唔識講how do you do。」所以其實到現在也有很多人定形了阿Ken只係一個識功夫的老粗,原來他都有另外的一面。
 [Image: 0kS9EClj6YhhjX1SoFaNOeQEUL3W1biMSLW0-0i1tPs?v=w1920]
Ken平時都會同三五知己飲返杯。(黃梓恒攝)

[Image: 0msGOL_6x4BiFT1W_m64MKVMqyHA9Y3HxXxFlcV8RZU?v=w1920][Image: 1qmBy-71QSNVDzJE57QBTIb2dEHHBZIMJjBzNiYwczY?v=w1920][Image: BJ6mgL7r_PAU3B9MPpgq62q9TDZhiY14SX5qbEl-amw?v=w1920][Image: 79RgxKPtmFJTShoRZRHauLnzw7bbt_W8UNYujFDWLow?v=w1920][Image: cx7L1RkR_3jKnShEkyjs4ob52ycYHqvXhlBjGoZQYxo?v=w1920][Image: zNMzlSAWlg_GGqwcgAYoA3viZF77y3kpRkoGFEZKBhQ?v=w1920]
Ken自少同爸爸關係好好,一直都沒有甚麼爭吵,即使去了加拿大也為爸爸生活得很愉快。而香港動作電影便成為了他倆人的溝通橋樑,李小龍、成龍等等無一不歡。當時Ken有機會代表加拿大去參加成龍舉辦的《龍的傳人》選拔比賽,但不幸的時情便在這個時間發生了,爸爸便診斷出有淋巴癌。就在這個時候,節目單位便通知Ken要上京參加比賽,不過因為爸爸的事便推了。不知為何爸爸竟然聽到他講電話,就反問點解要推咗咁好的機會,反正醫生也幫不到手,你留在這裡又有甚麼用呢。Ken那一刻十分感動,並且決心答應爸爸一定會做成績出來,這一個是他對爸爸最後的一個承諾,因為過兩天他便離世了。
 [Image: gK2a3c4De7Nfxn3DQz8blYCtExBPWiFK1t3St9bd0rc?v=w1920]Ken自少同爸爸關係都好好,他離開了是一生的遺憾。(受訪者提供) 
雖然最後未能在《龍的傳人》節目中脫穎而出,不過也得到一些香港的監製賞識,便毅然重返香港發展:「喺香港從零開始,不停搵節目組推薦俾我嗰幾個監製,不停去casting,自薦去啲模特兒公司,自此就開始咗呢行嘅發展。」Ken又說到自己一生人最大的遺憾,就是24歲以後做了什麼都不能再給爸爸見證。無論成功、喜悅他都不會知道。這個遺憾亦是他在演藝界的最大動力,因為不想連自己對爸爸最後一個承諾都不能兌現,所以有很多朋友會叫他去做輔警、健身教練、教拳等等。他想都沒有想過,因為要用一生的時間,所以的精力,去做好這個動作演員的角色,即使成就未必會好大,但一定要做個成績出來,才不會辜負爸爸的自己的期望。
 [Image: RPv_Ebkc4SdCzaHRe9WrNmNR1xxoVlqRkXPWRJFz1kQ?v=w1920]為了爸爸的承諾,Ken決定用一生的精力去奮鬥。(林迅景攝)
Reply
又打得又睇得又大隻
Reply
個樣真係老咗小小
Reply
但係佢都真係唔後生
Reply
個樣差左少少
Reply
唔算靚仔 還可以
Reply
皮膚唔夠緊緻
Reply
似大舊多過大隻囉
Reply
令唔到我扯sorry
Reply
咩 捉哂心理 估你唔到
Reply

Jack'd - Gay Dating [ジャックト]

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)

Top 20 Asia LGBT

關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT FriendlyContact Us 聯絡我們 http://hkgay.net
Contact Us 聯絡我們 http://hkgay.netKarto會客室, LGBTQ中文, LGBTQ華人