Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
我和媽媽都有男朋友
關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT Friendly

Warning: 我既朋友會知我係邊個,不過唔洗cap番比我
長文自初中到依家,都有八年時間我係處於單親家庭既狀態
我唔係同我父母住,係同我另一個親戚兩個人住,生活還好
八年黎一早當自己冇左老豆,反正佢說到底都係賭錢再加第三者搞到眾叛親離
自己老母都係每個月見一次,噓寒問暖下咁,偶爾出下街睇場戲咁。去到半年前既一日,當我地如常一個月食一次飯既時候,佢突然咁講左一大堆由我未出世到出世後既故事,又話以前諗過落左我,不過見到已經成形,又要花一大筆錢做,最後聽左個姑娘講,冇落到
咁我都冇咩大反應既,反正都係過去的事
然後佢又講媽:呀仔,不如我地玩個遊戲,我想同你交換一個秘密,我知呢十九年黎,都冇好好咁同你傾過計,錯過左好多你既成長片段,我想用呢個機會好好了解下你
我:(猶豫緊出唔出櫃)哦。。。其實我想講,我對你同呀爸離婚呢件事都冇好大感覺 (下刪一百字廢話)
媽:我唔係想聽呢D呀,我想知,你有冇關於自己既秘密呢個時候,我心跳快到一個點,開始諗緊,不如同老母坦白啦媽:我睇得出,你諗咁耐係有野想講果然生仔係知仔心肝,我都係避唔開,要來的始終會來我:(深呼吸)呀媽呀,其實我有拍拖
媽:拿,呢D咪就係你唔講我唔知既野
我:但係... (緊張到手震口吃),我唔係同女仔拍拖呢一刻我呀媽講左句:唔係女就係男架啦唉~我仲思考緊佢呢句係接受定唔接受既時候。。。媽:呀仔,我份人就好開通既,雖然我讀書少,但係,我好Open架,唔介意你好呢味野,我年中都見唔少啦。不過呢,呀仔你將來肯定係專業人士啦,係專業人士先好呢味野(係,當時我都係黑人問號緊,Gay同專業人士真係咁有關係?!)我:(有點想哭)咁就好喇,你明就好。
媽:咁你上次去日本肯定係同你男朋友去啦?點呀你同佢
我:散左啦
媽:咁快?呀仔拍左幾多次呀
我:七次啦
媽:嘩。。。你D ex排到落尖沙咀喇,我知現代人既愛情係… (下刪一千字,講關於專唔專一既問題)
我:呀媽,我次次都比人飛,我都唔想架最後,我比左我現任既相比佢睇媽:哈哈哈!你個樣仲老過佢,佢邊似大你三年,佢似細過你啦,個樣咁後生,似十七八歲 (我仔仔又係既,個個都話佢樣後生我好多,明明佢廿二歲都仲似十七歲,我反而十九歲似廿三歲)媽:我講好左同你交換秘密嘛,我都講番我既秘密啦!其實我都有左男朋友,同佢一齊左都大半年,仲一齊去左次旅行,有機會帶埋佢黎見你啦!最後,食完餐飯,我呀媽臨走前
媽:講完係咪一身都鬆哂呢~
我笑住咁望住佢
媽:黎,攬下先啦就係咁,我地響尖沙咀街頭擁抱對方,好暖,好開心,我感動到喊左出黎想同大家講,有時同屋企人出櫃只係差一點勇氣,當然,唔係個個人既屋企都會有咁開明既媽媽,不過,唔好因為咁而放棄同絕望!
——————————————————————————————————
後記,一個月後,我既生日飯媽:飲番杯先啦呀仔!
(兩枝藍妹既撞擊聲)
媽:(少少醉)呀仔,我想同你講好耐,關於你同男仔拍拖呢樣野。我想講,我一定支持你,因為呢樣野你根本冇做錯到,你咁多年都冇屋企人響背後支持你,一定好辛苦,我係你最親既屋企人,連我都唔支持你,點講得通?呀仔你要記住,我一定支持你,因為Gay冇錯。當然我果刻係超級感動,佢仲講多左一句
媽:呀仔你放心,我冇飲醉有你呢個呀媽,真係幾多風雨都唔怕。
Reply
 媽媽好開通
Reply
終於有返d勵志post
Reply
点解專業人士就系gay嘎
Reply
甜故 (家庭裝)
Reply
19歲就已經拍左7次拖 @@
Reply
(2018-04-17, 02:55 PM)卡查伊斯 Wrote: 19歲就已經拍左7次拖 @@

散拖都計咪得
Reply
真愛就係想你愛嘅人得到真正幸福
而唔係你認為嘅幸福
Reply
有一刻以為你呀媽會話:你男朋友都係我男朋友呀,哈哈哈
Reply
(2018-04-17, 02:56 PM)羅伯納 Wrote: 有一刻以為你呀媽會話:你男朋友都係我男朋友呀,哈哈哈

我都以為個故事係咁發展
Reply

Jack'd - Gay Dating [ジャックト]

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)

Top 20 Asia LGBT

關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT FriendlyContact Us 聯絡我們 http://hkgay.net
Contact Us 聯絡我們 http://hkgay.netKarto會客室, LGBTQ中文, LGBTQ華人