Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT Friendly

我以前讀書讀過教會學校,就已經覺得自己信基督教。
至於基督信仰同同志有冇衝突,
er.... 我對聖經認識好少,但知道聖經演譯上
有從字面解,同從文本上解的分別。
字面上解釋,是反對同志。
從文本上解釋,並沒有反對同志,但反對行淫等等
但點界定行淫?
佢地有一條界線,就係婚姻,
係異性戀世界,一切非婚姻內的性行為都是行淫。
咁樣即係話,婚姻以內的性行為是可接受,甚至是聖潔的。
咁睇嘅話,同志間嘅性行為是無可能被基督教接受
因為,根本沒有同志婚姻。
所以,同志基督徒就要不斷在犯罪,求悔改,這個輪迴中兜轉。

我年紀都唔細了,都厭倦這種輪迴的生活。
亦唔認為同志身份只限於睇GV,同發下男男綺夢~
就係煩惱緊點樣可以去除慾望。
但,事實上係無辦法的。
我試過做佛教禪修,
但禪修不能去除慾望,頂多只能看清楚慾望的來去,
能夠讓我無咁容易俾慾望控制,但都無法完全將慾望清除。
所以,佛寺中的僧人是很犀利。

我都想過返教會,但是返過好多間,每一間都有啲部份我係不能完全認同。
始終無一間心儀嘅教會。同埋,我太攰,好難返教會。

講咗咁多,都係得個吉。因此,
面對這些困難,衷心
願主耶穌基督祝福和保守。
Reply
都喜歡都喜歡
Reply
哈哈不錯
Reply
好身材好跟年輕
Reply
谢谢楼主分享
Reply
不錯 值得參考 Undecided Undecided
Reply
多謝樓主分享
Reply
好有參考價值
Reply
Heart 樓主加油
Reply

Jack'd - Gay Dating [ジャックト]

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)

Top 20 Asia LGBT

關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT FriendlyContact Us 聯絡我們 http://hkgay.net
Contact Us 聯絡我們 http://hkgay.netKarto會客室, LGBTQ中文, LGBTQ華人