Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
有冇人同過自閉症人士拍拖?
關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT Friendly

我自己係大學生,成日會去學校入面一間社企餐廳食lunch。餐廳入面有個男侍應,應該都係二十歲左右,斯斯文文既鄰家男孩咁。佢好怕醜,每次有客問佢野,佢都會搵佢啲同事幫手,而佢同其他同事講野時既語調同肢體動作都有啲古怪。因為我以前曾經有一段時間去有自閉症小朋友的院所做環遊世界,接觸過自閉症患者一段日子。我幾肯定佢係自閉症患者。佢平時見到我同我有眼神接觸時,會耷低頭面紅紅咁。一般係果間餐廳點完咖啡都係等嗌number自己出去攞,但係佢沖完咖啡(佢負責沖咖啡)後又會攞埋糖、匙羹、紙巾之類主動走來我嗰位比我,然後又靦靦腆腆咁對住我笑。初頭我淨係覺得佢幾有禮貌,算係幾親切的一個人咁,每次係餐廳見到佢都會點頭微笑之類。而佢慢慢亦冇咁怕同我相處,大家見到面開始會講一兩句簡單說話,虛寒問暖個d。直到早排當我去食野既時侯,佢走咗過來,遞左個A5 size左右既橙色信封比我。我初頭唔明佢做乜野,諗住打開來睇下。但係佢叫我唔好係度打開,遲啲先睇。於是我等到返屋企嘅時候先再打開。入面裝著一張卡,雖然張卡好似有d卡通但上面的字體十分工整。內容大約係話佢同我認識咗一陣覺得同我相處好開心,又話覺得我好可愛,想同我拍拖。我睇到呆左,唔係好識俾反應。老實講,同自閉症人士拍拖唔係一個問題。而佢睇落亦都正正常常似係一個好男仔。但問題係,我真係無諗過我平時去開果間餐廳既侍應會突然話鍾意我,更加唔好講拍拖啦。但係我應該點答覆佢好阿,如果一走了知以後唔再去果間餐廳又好似好衰,如果同佢解釋我其實同佢唔係真係認識咁深,我又怕會hurt到佢,始終佢個人比較敏感。如果你地遇到咁嘅情況會點做?求救...
Reply
咪鬼再去喇....你盞攪到人癲咗
Reply
視佢 好似「一般人」 咁 .... 沒那麼愛就不要拖住人地啦 ^^
Reply
唔關自唔自閉事,你大可以回佢做左朋友先,認識深d先再講
Reply
我覺得可以相處下先
唔係背景問題不過只係客既關係就已經要去到拍拖?
Reply
咁咪直接講 我都覺得同你相處幾舒服幾開心,我地可以再認識多d先。不過我覺得,好似搵個社工朋友問下點覆好d
Reply
自閉人士好難相處
Reply
利申非專家,純9up)
如果一走了之,感覺可能佢或許再都難以鼓起這勇氣,跨出這距離?
Reply
其實我唔了解自閉症,但感覺佢畀「一般人」還要勇敢,至少佢比起係度尋人既人都仲要勇敢
如果畀我,可能就回返封信畀佢,謝謝佢既錯愛 (?)
Reply
如果唔抗拒咪做下朋友先囉 直接講無興趣 不過可以做下朋友先
Reply

Jack'd - Gay Dating [ジャックト]

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)

Top 20 Asia LGBT

關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT FriendlyContact Us 聯絡我們 http://hkgay.net
Contact Us 聯絡我們 http://hkgay.netKarto會客室, LGBTQ中文, LGBTQ華人