Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
【被出櫃】男友機場接送感動伯母 男同志母:有人惜你我好安樂
關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT Friendly

[Image: FkI8wFTDQAI95Fp3vrAz836bnhUOakGz9bhwEPW4...w1280r16_9]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.84)]對同性戀者來說,向家人「出櫃」難,得到他們的祝福更難。日前一名男同志在網上匿名發文,稱男友自告奮勇,晨早6時接送媽媽到機場,事後心水清的媽媽,竟識穿對方對樓主有意,又指可以叫他來家裏吃飯,更坦言「有個人惜你我都好安樂」,令樓主非常感動,「就係咁同媽咪出咗櫃了」。

[Image: Z21MGmnJYalsL96Q8psoap3UOuoG61TSfT7nWX0-51k?v=w1280][/color]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.4)]男友載樓主的媽媽去機場,媽媽事後直接問樓主「嗰個你男朋友啊?」

[Image: Z0o3dhEp-JyYDEFSOSFhB8YY6G1awRCaQE7mn0BO5p8?v=w640][/color]

該名男同志日前在fb專頁「Hehe Secrets」發帖,講述「被出櫃」的過程,他說上星期媽媽去旅行,要凌晨6時到機場集合,樓主叫媽媽坐的士,但媽媽因為想省錢拒絕,樓主和男友說起此事,男友就堅持要載伯母去機場。
到了出發當日,男友「Gel晒頭着到勁斯文出現」,令樓主大吃驚,問道︰「你做咩着到咁?」男友笑指︰「見外母吖嘛。」其後樓主媽媽都對男友十分有禮,又讚他人品好,「又車我又幫我搬行李,我個仔有你咁好就好喇。」

回程時男友又到機場接送樓主媽媽,回到家後,媽媽直接問樓主︰「嗰個你男朋友啊?」樓主下意識否認︰「吓!黐線」,媽媽接着說︰「佢唔係你男朋友都一定係鍾意你,追緊你?仔,唔緊要喎,你咁耐冇女朋友,咁應該都有男朋友啦。」媽媽的接納令樓主一時不知所措,就問媽媽覺得男友怎樣,媽媽讚男友︰「幾好仔,咁早都肯車我。」更指可以叫他回家吃飯。樓主即忍不住攬住媽媽,媽媽還體貼地說︰「傻仔,我陪唔到你一世,有個人惜你我都好安樂。

[Image: y0mLly5t0KiUWFIVz_HwAb-I9DPNrwfwBrzIzwa8yM8?v=w1280]
Reply
this is really good!
Reply
阿媽老懷安慰
Reply
啱!有個人珍惜好重要
Reply
衣家父母都開明左
Reply

Jack'd - Gay Dating [ジャックト]

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)

Top 20 Asia LGBT

關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT FriendlyContact Us 聯絡我們 http://hkgay.net
Contact Us 聯絡我們 http://hkgay.netKarto會客室, LGBTQ中文, LGBTQ華人