Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
大隻鵬專欄:香港男男骨場文化(一):想入行賺錢,可以點?
關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT Friendly

大隻鵬專欄:香港男男骨場文化(一):想入行賺錢,可以點?

[Image: preview.mp4.jpg]

【有興趣入行,可以點?】
你要了解男男按摩係香港市場的特性,
下面既篇章可以令你更貼近市場動態。
同時大隻鵬會擺晒D事實上檯,
由你自己去分析同做決定!

【男男按摩,二戰後已有】
香港男男按摩由來以久,由二戰後已經有既浴德池,
最後演變為一間以老師傅按摩為主既大場。

遠既唔講,講下近既。香港現在有10多間比Gay去既
按摩場,男男按摩店。各有特色。
[Image: 201504291553545ec7a.jpg]
【經驗大師 vs 新晉靚仔】
現在主要分兩大局面:
1)實力派
2)偶像派(靚仔派)

大隻鵬唔否認實力派既真實功架,
但亦需承認社會已經出現變革。
[Image: 1426503848_10c6.jpg]
【老師傅市場面臨萎縮,大家鐘意小鮮肉!】
由以前由老師傅(40歲以上叔叔)去幫你打一打J,
出一爽左都可以收你1000港紙既封閉年代
(但1980~1990亦係香港經濟騰飛年代,
所以客人唔介意,消費得起),
到依家大隻靚仔幫你FUN埋BODY埋,
都只係講緊300~600幾不等既小費,
當然市場上以實力派為主的按摩場會逐漸萎縮。

【為甚麼客人要去gay spa?因為佢係gay囉!】
因為大家好清楚作為gay去gay spa既目的係D乜,
大家去係因為要做D舒緩式按摩同埋至在有個靚仔同你fun一下。
[Image: l-300x300.jpg]
【諗清楚你要正宗按摩定係happy gay HEHE massage?】
講到尾,如果大家係要非常專業既按摩:
中式穴位、針灸、拔罐,市面上從來唔缺,
平到一百幾十做一個鐘都得。
但係留意,呢D係正骨,冇特別服務的。
[Image: 12821502_771489786320026_289113634500189...e=57510A7F]

【你要搵快錢定想作為終生職業?】
大隻鵬好尊重任何以特定行業作為終生職業的人,
大隻鵬認為佢地係專業的。

不過,係香港法例裡面(under ordinance)
只有特定行業界定為專業人士(professionals)。
例如:律師、醫生、會計師、精算師、護士等等(仲有好多架)。
呢D職業通常你都要通過多年學習,同埋一系列考試,
先會考到個牌照(license)由實習(apprentice)做起。

所以,根據法例(ordinance),
按摩師人人跟師學左之後,由該公司決定可否開工,
並沒有如大律師公會、會計師公會那樣的機構去測定是否達標,
所以按摩師法律上並唔算係專業。

【如果要搵快錢呢?】
呢個世界好公平,等價交易。
當你係考緊DSE或大學生既時候,
你最大既價值係青春(個樣好差果D例外,正常OK樣應該入到行)。
而你最冇價值既,就係年資同經驗。

好在,gay spa既客人多數係睇外表的,
所以,男男按摩亦都順利成章成為一條捷徑(shortcut)令
好多後生仔搵到快錢。
[Image: 1444277937_0444.jpg]
【快錢是否代表幾個月之後搵唔到?】
咁就唔一定。呢樣野好取決於唔同公司。
有D公司主打本地(local)街坊生意,
咁如果你做得耐,local熟客會搵少左你,
呢個係正常。所以你的價值會隨入公司的時間降低左。

但有D公司係有好重既遊客比例,
同埋好多新客,咁就唔同!
你外表係OK或以上既,就一定可以穩定地高收入,
當然你都要同果間公司關係好。
[Image: tumblr_nh925rIp8K1sx7nn2o1_1280.jpg]
【點揀公司好?】
市面上有大場,中場同埋細場,
呢種定義多數只係以客人角度去判斷果間場面積是否夠大去分。

【大型連鎖店 大XX快餐 vs 高檔精品小店 原理,大公司壓榨員工定理】
如果用呢種定義,
我會建議你揀中場而又有名既,
因為中場毋須用咁多成本去營運,
老闆自然唔會壓你地D小費,亦唔會拆你地D小費去作為營運成本。

所謂大場,咁多間房,
當然希望越多客越好,
所以咩狗屎垃圾客都要做晒,
因為老闆賺黎賺去都係個客比既「最低消費/入場費」(minimum charge/admission fee),
因此老闆係唔會理你地幾多小費,
越少越好,D客比得越少小費,客人自然會黎多D,
客量盤數自然做得靚,幾位股東亦自然唔會冇肉食。

至於中場同細場,
營運成本相對低少少,
所以老闆亦唔會壓低員工的小費。
[Image: Bentley-gives-Bay-a-massage-and-fucks-hi...-Men-6.jpg]
【咁大隻鵬對大場、中場同細場既定義係乜?】
講完一般人既定義,
講下我大隻鵬本人點睇。

首先,大隻鵬唔會用大中細去分,
因為大隻鵬「重質不重量」。
我會去用「高質場」、「低質場」去分。

我主要會考慮幾個因素去界定乜係「高質場」:
1)客流量
2)名氣
3)公司成立時間
4)是否以「年輕」及「靚仔」做主打
[Image: gay-bodywork.jpg]
有D就算鋪面面積相對細,
但客流量同gay界名氣都高,
於本人心目中都係「高質場」!
呢種「高質場」反而就做得過!

反而店鋪既面積一D都唔重要!

【如果你夠靚仔,更加唔應該加入「低質場」做員工】

如果去D「低質場」做員工,你將會得到一份被壓價出來的小費同人工。
而你不知道你可以搵更多。

切記!!!!!
1)店鋪面積大唔代表佢地係搵到錢既「高質場」
2)店鋪面積越大,營運成本越高,店鋪要搞減價戰,所以客源質素越低

當你唔決定以按摩作為終生職業(尤其係讀緊大學同副學士同high dip果班),
你只係想搵快錢,
當然要搵D以「年輕」及「靚仔」做主打以及多遊客、多新客既中小場。

[Image: 1431938769_352a_365888_ver1.0.jpg]
【你想做「男神」定「老師傅」?】
講真,有D場既客要求你按到好似個中醫師咁,
首先我會問你,你是否願意用幾個星期至幾個月不等既時間去訓練,
然後入到去開工仲要論資排輩而唔係睇邊個靚仔同服務好優先,
如果你唔願意,
絕對揀返以「年輕」及「靚仔」做主打既場做好過!
錢搵得快,又唔會比人壓價,個客比幾多小費都係自己落袋,
好過比人左拆右拆!

大隻鵬
12 March 2016
http://hkgay.net/showthread.php?tid=103

下一篇專欄預告:
香港男男骨場文化(二):客人角度
Reply
原來那麼多東東要注意的...
Reply
難怪這年頭那麼多小鮮肉加入了....~~
Reply
其實台北的SPA容易賺錢嗎?看gayspatw網絡上很多帥哥的說!
Reply
最怕又係又唔係偶像,又冇實力
Reply
(2016-07-16, 05:15 PM)PPCHONG Wrote: 最怕又係又唔係偶像,又冇實力
你有body,有d 樣應該都得既
Reply
(2016-07-17, 09:26 AM)專插人夫 Wrote:
(2016-07-16, 05:15 PM)PPCHONG Wrote: 最怕又係又唔係偶像,又冇實力

最慘係試過兩樣都冇,又冇心按既
Reply
(2016-07-18, 05:15 PM)PPCHONG Wrote:
(2016-07-17, 09:26 AM)專插人夫 Wrote:

最慘係試過兩樣都冇,又冇心按既

同意

所以果D鋪直頭應該執撚左佢好過,
GAY SPA講得明係for members, 外表係好重要,,,

有D 死人爛鬼blog不斷吹捧自己D技師好有功力,
實情係冇外表先要focus 去所謂功力,
點知D客去到按又冇心機,外表又冇,
都唔知出黎做托柒。

佐敦某間執左既E字頭正是活生生例子
Reply
樓上正解~~

冇樣都要有功夫,
有樣既,功夫達標就OK,
樣又冇,態度又冇,功夫又冇,地點又難搵,
都唔知係尖沙咀定佐敦果D,算吧啦
Reply
多謝分享~~~~~~~
Reply

Jack'd - Gay Dating [ジャックト]

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)

Top 20 Asia LGBT

關懷愛滋 AIDS CONCERN - 性/別小眾友善醫療推廣計畫 LGBT FriendlyContact Us 聯絡我們 http://hkgay.net
Contact Us 聯絡我們 http://hkgay.netKarto會客室, LGBTQ中文, LGBTQ華人